Brouwerij Slaapmutske

Over onszelf:

Dany De Smet: 50-jarige brouwerij-ingenieur en bierliefhebber afkomstig uit Gijzenzele (geboren te Wetteren) nu wonende te Melle. Afgestudeerd in 1992 aan de Hogeschool te Gent. Enkele jaren gewerkt in brouwerij Huyghe uit Melle als kwaliteits-verantwoordelijke en sindsdien werkend als hygiënespecialist in de brouwerijsector. Sinds 1995 ook verbonden aan de Hogeschool Gent (Onderwijs voor Sociale Promotie) voor het lesgeven aan studenten en amateurbrouwers (Brouwerijtechnologie, kwaliteitscontrole brouwerij). Thuis/amateurbrouwer sinds 1992. Stond ook mee aan de basis van de oprichting van de lokale bierliefhebbers-vereniging BLES uit Zottegem.

 

Marleen Vercaigne: 50-jarige bierliefhebster afkomstig uit Ronse nu wonende te Melle. Heeft de ‘biermicrobe’ overgenomen van haar man en helpt bij de thuisbrouwsels sinds 1992.  

 

 

Omtrent het tot stand komen van het bier:  

 

Sinds 1992 werden ‘in de keuken’ verschillende proefbrouwsels gemaakt in zeer kleine hoeveelheden (ongeveer 50 l per brouwsel). Dit gebeurde door Dany en Marleen samen met een ex-collega van Dany: Patrick Scheirlinck (momenteel werkzaam als brouwer bij brouwerij Huyghe in Melle).

In november 1999 wordt Jonas De Smet geboren. Ter ere van deze gebeurtenis wordt terug ‘in de keuken’ een speciaal biertje gebrouwen: Jonasbier. Dit amberkleurig bier van 9% Alc. kent zeer veel bijval bij de bezoekende proevers en al vlug komt de vraag om het bier (‘als het kan iets minder straf’) op de markt te brengen. We besluiten de handen uit de brouwersmouwen te steken en stellen de formule op punt voor een ‘minder straf Jonasbier’. Hieruit ontstaat dan een roodbruin bier van hoge gisting van 6 Vol% Alc. Er was wel nog één probleempje: we hadden nog geen naam voor onze eerstgeboren bierspruit!

 

Het zoeken naar een geschikte naam ging gepaard met verscheidene brainstormsessies waarbij het meermaals gebeurde dat kleine Jonas gezapig mee wou zoeken naar een naam of in ieder geval het nodige lawaai maakte om mee betrokken te worden in de zoektocht.

Bij wijze van stilhoudertje gebeurde het wel eens dat we zijn fopspeentje in het naamloze bier dipten hetgeen een wonderbaarlijk effect scheen te hebben. Jonas werd er stil en goedgemutst van en viel er zelfs precies van in slaap... Op een keer riep Marleen dan ook 'Dat is een echt slaapbiertje, dat we gebrouwen hebben!'... We keken naar elkaar en we wisten het meteen: dit was ... Slaapmutske! En gezien de winterperiode werd het al gauw Slaapmutske Winterbier.

Slaapmutske Winterbier wordt eind 2000 op de lokale markt gebracht en is meteen een schot in de roos. Om aan de steeds toenemende vraag te kunnen voldoen besluiten we samen te werken met de Proefbrouwerij in Lochristi om het bier aldaar onder licentie te kunnen brouwen. Op die manier kan 1400 liter per brouwsel gemaakt worden. Het gebruik van de modernste brouwapparatuur in combinatie met een strenge kwaliteitscontrole waarborgen bovendien de constante kwaliteit van het bier!

In maart 2001 komt het blonde Slaapmutske op de markt. Het is een volmoutbiertje op basis van pils- en tarwemout met een uitgesproken hoparoma bekomen door dry-hopping! Voor het eerst worden ook vaten afgevuld.

 

Begin 2002 wordt de Slaapmutske-trilogie voltooid met een goudkleurig tripelbier: Slaapmutske tripel. Ook hier wordt gebruik gemaakt van sterke aromatische hop variëteiten zodat een pittig en karaktervol bier bekomen wordt! Vanaf de zomer van 2002 zijn alle Slaapmutskes ook permanent beschikbaar op vat en op fles. Santé !

In mei 2004 worden de eerste Slaapmutskes naar Nederland geëxporteerd en in augustus 2004 volgt de eerste export naar Zuid-Afrika.

 

In december 2005 start de export naar Denemarken en ook de Verenigde Staten, waar Slaapmutske Triple Nightcap wordt gelanceerd. In 2005 wordt ook voor het eerst Slaapmutske Christmas (voor Denemarken) en Kerstmutske (voor VS) gebrouwen.

 

Vanaf maart 2006 is Slaapmutske verkrijgbaar in Italië en vanaf april 2006 volgt ook Spanje. Spanje zal in 2007 ook het eerste land worden waar Slaapmutske op vat naartoe geëxporteerd wordt. Speciaal voor de Spaanse markt wordt Slaapmutske Dry Hopped Lager gebrouwen. Het is een blond bier van 5,3% Alc, met Dry-Hopping en met hergisting op vat. Dit is meteen het eerste bier van lage gisting in het Slaapmutske-gamma.

 

In april 2007 start de verkoop van Slaapmutske naar Engeland en Noorwegen en in juni van 2007 komt ook Canada erbij. In juli 2007 worden de eerste vaten Slaapmutske Triple Nightcap naar USA verscheept...

 

Begin 2008 start de verkoop van Slaapmutske in zuidwest Frankrijk. Eind 2008 wordt Slaapmutske Christmas voor het eerst in 33CL op de Belgische markt gebracht. In januari 2009 wordt Slaapmutske BIO-tripel gelanceerd. Dit bier met BIO-garantie zal vooral in de bio-speciaalzaken verkocht worden. Voor Frankrijk wordt meteen een exclusieve verdeler gevonden.

 

 

In juni 2009 wordt voor het eerst bier geëxporteerd naar Japan. Eveneens in 2009 worden Slaapmutske Blond, Slaapmutske Bruin en Slaapmutske Tripel voor het eerst in flessen van 75CL op de Belgische markt gebracht en in het najaar van 2009 behaalt Slaapmutske Christmas een gouden medaille als beste buitenlandse kerstbier in Denemarken!

 

In juli 2010 wordt een exclusieve importeur voor Zweden gevonden en ook de export naar Italië wordt definitief gestart ...

 

Begin 2011 vertrekken de eerste Slaapmutske bieren naar Taiwan!

 

In maart 2011 wordt Slaapmutske Hop Collection gelanceerd! De eerste versie van dit single hop bier van 10% Alc. wordt met Kent Goldings gemaakt en is enkel verkrijgbaar op vat. Meteen worden de eerste vaten geleverd aan USA, Spanje en Zweden.

 

In mei 2011 wordt Slaapmutske Bio Tripel in 75CL-fles als "Slaapmutske Biologique" op de markt gebracht voor de Italiaanse markt. Eveneens in mei 2011 wordt Slaapmutske Dry Hopped Lager, die tot dan enkel op vat en voor buitenland beschikbaar was,  in 33CL fles gelanceerd voor de Belgische markt.

 

In maart 2012 vertrekken de eerste Slaapmutske-bieren naar Polen!

 

In april 2012 neemt Slaapmutske deel aan een officiële tender van de Zweedse overheidsinstantie Systembolaget en.... wint de tender! In de zomer van 2012 wordt het Slaapmutske Summerbeer verdeeld over gans Zweden!

 

In oktober 2012 worden de eerste Slaapmutskes verscheept naar de Filipijnen!

 

In het najaar van 2012 wordt voor het eerst Slaapmutske Bio Tripel verscheept naar Amerika. Slaapmutske Organic Triple heeft hiervoor de officiële USDA approval behaald.

 

In juni van 2013 wordt voor het eerst Slaapmutske Witbier gebrouwen.

 

Eveneens in september 2013 worden de eerste Slaapmutskes naar Australië verscheept!

 

In maart 2014 vertrekken de eerste Slaapmutskes naar Estland.

 

In december 2014 worden de eerste Slaapmutskes verscheept naar Zuid-Korea!

 

Omtrent het etiket:  

 

Het etiket is een eigen ontwerp. Het geeft onder andere een lachende maan weer waardoor zowel de naam (Slaapmutske / ‘manneke maan’) als de onderliggende idee (‘Bier voor goedgemutsten’ – lachen) gesymboliseerd worden.

 

Het oorspronkelijke etiket ondergaat een eerste 'facelift' eind 2005 en begin 2006 wanneer de lachende maan ook definitief van een Slaapmutske voorzien wordt. Kort daarop worden ook de glazen aangepast en voorzien van een maan met Slaapmutske.

In 2013 worden de etiketten verder gestandaardiseerd en onder andere voorzien van de Belgische vlag, om de herkomst en traditie van onze bieren nog beter te benadrukken.

 

Wordt ongetwijfeld verder vervolgd...